Stichting Rudolf Steiner Vertalingen

Over de drempel

(GA147, GA125, GA122)

 

1e druk • isbn 9789060385845

304 pagina's

Hardcover

 

Prijs: € 27,50 (gratis verzending binnen Nederland)

 

Direct bestellen? Mail naar:

bestelling@steinervertalingen.nl

 

''Wie zich werkelijk verdiept in Steiners mysteriedrama's, hoeft zijn boeken niet meer te lezen'' aldus, vrij weergegeven, de auteur zelf.

Rudolf Steiner "ontving' deze drama's, hij bedacht ze niet. Ze tonen de spirituele ontwikkelingswegen van individuele personen in de setting van het volle leven.

Leef je als toeschouwer – of lezer – met hun lotgevallen mee, dan geeft je dat iets wat geen antroposofische studie zo rechtstreeks kan bieden: verdiepte levenservaring. Steiner heeft zijn drama's eigenlijk nooit willen "uitleggen' – kunst leg je niet uit. Maar hij heeft er in sommige voordrachten toch een verrassend licht op laten vallen. De belangrijkste van deze voordrachten, met name de cyclus over de "geheimen van de drempel' uit 1913, verschijnen nu

in dit boek, een uitgave in de reeks 'Rudolf Steiner / Werken en voordrachten' Uit dezelfde reeks zijn de complete teksten van de vier mysteriedrama's in vertaling verkrijgbaar als 'Mysteriedrama's I' en 'Mysteriedrama's II'.

 

 

Recensie Biblion

Acht voordrachten die Steiner (1861-1925) hield in 1913, direct na de opvoering van zijn mysteriedrama 'Het ontwaken der zielen'. Deze gaan over de innerlijke ontwikkelingsweg die voor elke ziel anders is, al naar gelang aard, karakter, temperament en andere omstandigheden. De wijze waarop de mens heen en weer kan gaan tussen de materiële en de geestelijke wereld, wat daarvoor nodig is en de ervaringen hiermee worden besproken. Een balans vinden tussen de ahrimanische en luciferische krachten. Ahriman is een meer geestelijk wezen en Lucifer een meer psychisch. Steiner schreef vier mysteriedrama's die de spirituele ontwikkeling van een groep mensen verbeelden. Hiernaast is een drietal voordrachten opgenomen uit 1910 over het mysteriedrama 'De poort van de inwijding'. Met inhoudsopgave, nawoord, aantekeningen en een samenvatting van de mysteriedrama's. Enige kennis van de antroposofie is een voorwaarde om dit boek over de antroposofische scholingsweg en de mysteriedrama's te kunnen begrijpen.

J.C. Brouwer