27,50

gratis verzending in Nederland

Is geschiedenis nog iets anders dan het verhaal van elkaar afwisselende culturen, van strijd en overheersing? En van mensen die intussen natuurlijk ook steeds slimmer werden? Ja, zegt Rudolf Steiner, want er is een verborgen geschiedenis, die wordt gedragen door de wil van de ‘goden’. Lees maar hoe geestelijke machten bijvoorbeeld door de Babylonische koning Gilgamesj en zijn vriend Enkidoe heen werkten.

Steiners onderzoek laat zien hoe deze en andere historische personen in hun latere incarnaties de bezieling door de goden verliezen en steeds meer als aardse individuen denken en handelen. Maar dit verdwijnen van de geestelijke leiding had een duidelijk doel: de mens tot een bewustzijn te laten rijpen waarmee hij in staat zou zijn de wereld nuchter te onderzoeken en eigen waarden te ontwikkelen. Daarmee zijn we in onze tegenwoordige tijd beland.

Aan de oude verborgen geschiedenis is een eind gekomen. De mensheid staat op eigen benen. Wij dragen zelf de verantwoordelijkheid voor ons leven en dat van de aarde. Deze open toekomst daagt ons uit om innerlijke en uiterlijke stappen te zetten vanuit een persoonlijke verbinding met de geestelijke wereld.

uw winkelmand

Extra informatie

ISBN

9789083052076

Jaartal

Druk

1

Gesamtausgabe

, , ,

Samenstelling

Vertaling

Nawoord

Pagina's

256

Uitvoering

Vormgeving

blank

Vijf voordrachten met uitgebreide toelichtingen en een bloemlezing van verwante fragmenten uit andere lezingen van Rudolf Steiner (1861-1925).

De grote lijn is de visie op het historisch verloop van de mensheidsontwikkeling als samenspel tussen goden en mensen. Eerst werden we stap-voor-stap vanuit de schoot der goden tot zelfstandigheid gebracht, vanaf nu ligt de regie principieel bij ons. De geestelijke wereld wacht voortaan op ons initiatief en helpt ons dan dit te versterken. Ons bewustzijn ontplooide zich in duidelijk herkenbare fasen van dromerige helderziendheid naar de wakkerheid van nu. Het besef van de geestelijke wereld ging hierbij verloren, met als doel om ons in vrijheid hiermee weer te verbinden met uitzicht op een hoopvolle toekomst.

Steiner beschrijft zeer interessante biografieën van historische personen ter illustratie van zijn betoog.

Deze uitgave hoort bij een nieuwe opzet van Steinervertalingen. De formule van een hoofdtekst met aanvullende bloemlezing werkt heel stimulerend. Frans Lutters leverde een substantiële bijdrage. Het boek is voorzien van eindnoten, een literatuuroverzicht en enkele kleine zwart-witfoto’s. De opmaak en de verzorging zijn buitengewoon mooi.

Recensent: Drs. M. Ploeger

Fragmenten en achtergrondartikelen

Loading...
Frans Lutters vertelt over de inhoud van Verborgen geschiedenis - Open toekomst waar hij als samensteller en nawoordschrijver nauw bij betrokken is.
Nu zal ik u in deze voordrachten die aan de verborgen geschiedenis zijn gewijd en over historische gebeurtenissen en historische personen in het licht van de geesteswetenschap gaan, heel wat merkwaardigs te vertellen hebben.
De studie van de geschiedenis op basis van causale verbanden tussen elkaar opvolgende gebeurtenissen doet de werkelijkheid tekort. Het is daarentegen mogelijk om de geschiedenis als een proces van bewustzijnsontwikkeling te benaderen. Op zoek naar de onderliggende geestelijke krachten die in de mensheid en haar geschiedenis werken.
Soms komt geschiedenis heel dichtbij. Een coronavirus veroorzaakte in 2020 een nieuwe en onbekende ziekte covid-19 en leidde tot een wereldwijde pandemie. De gedachten van menigeen gingen terug naar de geschiedenis van honderd jaar geleden, naar 1918. Toen brak de Spaanse griep uit aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Boeken rond hetzelfde thema