menu

Rudolf Steiner heeft zich zijn hele leven met kunst beziggehouden, eerst als publicist en criticus, later in toenemende mate als ontwerper en kunstenaar. De hier verzamelde teksten geven een beeld van zijn activiteiten op dit terrein, vanaf zijn eerste opzienbarende lezing voor de Weense Goethe-vereniging (1888) via zijn beschouwingen over impressionisme en expressionisme, de kunstzinnige fantasie en het creatieve proces (1918) tot de fijnzinnige voordracht uit 1921 over de ‘psychologie van de kunsten’.
In de gekozen teksten komen de verschillende kunsten afzonderlijk en in hun samenhang aan de orde: schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, dichtkunst en muziek. Ook de eigen plaats die de euritmie, de door Steiner zelf geschapen bewegingskunst, in het palet van de kunsten inneemt, wordt besproken.
Steiners opvattingen hebben getoond inspirerend op kunstenaars te kunnen werken. Maar zij zijn van even groot belang voor iedere liefhebber van kunst die zich de werking van kunst meer bewust wil maken.
In het nawoord laat kunsthistoricus Ekkehard Randebrock zien dat het innovatieve van de kunstopvatting en de kunstimpuls van Rudolf Steiner ligt in het streven naar een nieuwe en bewuste transparantie van de kunstzinnige fantasie.

Uitvoering Wissen

Extra informatie

Gesamtausgabe

Druk

2

ISBN

9789060385081

Uitvoering

,

Pagina's

272

Jaartal

Voor-/nawoord

Vertaling

,

Vormgeving

Dit boek, dat verschillende voordrachten, artikelen en essays van Steiner over kunst bevat, verschijnt in het kader van de Nederlandstalige selectie uit de complete werken van de grondlegger van de antroposofie. Steiner bewijst een opmerkelijk en veelzijdig kunstkenner te zijn. Zijn inzichten en opvattingen hebben veel kunstenaars geïnspireerd bij hun werk, maar ook veel kunstliefhebbers een nieuw en soms onverwacht inzicht gegeven in de kunst in het algemeen. In de geselecteerde teksten komen de verschillende kunsten afzonderlijk, alsook in hun samenhang, aan de orde: schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, poëzie en muziek. Ook de door Rudolf Steiner zelf in het leven geroepen kunstvorm euritmie vindt in de beschouwingen zijn plaats. Steiner behandelt zowel het wezen en de oorsprong van de kunsten zelf, alsook de (psychologische) werking ervan op de mens.
R. de Winter

Fragmenten en achtergrondartikelen

Loading...
Bij dit boek is geen aanvullende informatie beschikbaar.

Boeken rond hetzelfde thema