0,0027,50

De voordrachten in dit derde deel van de reeks Karmaonderzoek hebben een uitgesproken intiem karakter. Zij gaan grotendeels over het karma van een concrete groep mensen, namelijk de leden van de Algemene Antroposofische Vereniging, zoals die in 1924 bestond.

Na vanaf februari 1924 tal van voordrachten te hebben gehouden over algemene karmische wetmatigheden en over de lotgevallen van min of meer bekende personen uit de geschiedenis – zie daarvoor Karmaonderzoek 1 en 2 – meende Rudolf Steiner dat het moment was aangebroken om te spreken over de karmische achtergronden van de groep mensen waar hij zelf ook deel van uitmaakte.

Pas wanneer het begrip karma praktisch werd toegepast, dat wil zeggen verbonden werd met de werkelijkheid van de mensen hier en nu, zou het in de westerse cultuur ingang kunnen vinden. Zoals Steiner al vaak had betoogd, had de antroposofie in zijn ogen de praktijk van het leven nodig om de geldigheid van haar inzichten aan te tonen. Pas wanneer mensen antroposofie gingen doen, zou de werkzaamheid ervan blijken. In feite riep Steiner zijn toehoorders op de antroposofie serieus te nemen en te betrekken op de eigen levenssituatie.

In zijn nawoord beschrijft Hans Peter van Manen de grote lijn van de inhoud van de voordrachten. Ook gaat hij in op wat bedoeld kan zijn met de samenwerking aan het eind van de twintigste eeuwtussen de ‘platonici’ en de ‘aristotelici’, over wie Steiner in deze voordrachten spreekt.

De delen Karmaonderzoek 1 t/m 5 vormen een reeks in een reeks. Ze bevatten de ruim zestig voordrachten die Rudolf Steiner aan het eind van zijn leven gaf over het thema dat hem het meest na aan het hart lag: de concrete werking van het karma.

Dit deel 3 gaat over de verschillende niveaus waarop het karma speelt: het persoonlijk karma, het karma van de groep waar wij bij horen en het karma van de samenleving en de tijd waarin we leven.

Uitvoering Wissen
Wissen

uw winkelmand

Extra informatie

Gesamtausgabe

,

Druk

1

ISBN

9789060385289

Uitvoering

,

Pagina's

260

Nawoord

Jaartal

Vertaling

,

Vormgeving

Fragmenten en achtergrondartikelen

Loading...
Bij dit boek is geen aanvullende informatie beschikbaar.

Boeken rond hetzelfde thema