menu

De wachter aan de drempel + Het ontwaken der zielen

Met deze uitgave zijn alle vier de mysteriedrama’s van Rudolf Steiner in het Nederlands beschikbaar. In een eerder deel van de Werken en voordrachten zijn het eerste en tweede drama opgenomen, De poort van de inwijding en De beproeving van de ziel.

De mysteriedrama’s van Rudolf Steiner bieden een diep inzicht in vragen waar de mens van deze tijd mee worstelt. Vragen als: Bestaat er een geestelijke wereld? Kunnen wij er een bewuste omgang mee krijgen? En wat betekent die omgang voor het concrete leven? Vooral in het derde en vierde drama gaat het om de vraag hoe de individuele mens een bewuste verhouding kan krijgen tot de geestelijke wereld.

De eerste twee drama’s laten zien wat zich in mensen en vooral ook tussen mensen kan (of moet) voltrekken, voordat dergelijke vragen bewust worden gesteld. In zekere zin is er sprake van een innerlijke ommekeer, die zich voltrekt tussen de twee eerste en de twee laatste drama’s. Vanaf het begin van het derde drama komen de personages namelijk voor de vraag te staan hoe zij in relatie tot de geestelijke wereld hun eigen leven nieuw ter hand kunnen nemen.

Dit deel bevat een uitvoerig nawoord van de regisseur en acteur Wilfried Hammacher. Daarin wordt de inhoud van de drama’s onder meer belicht aan de hand van de zogenaamde ‘zegels’, die Rudolf Steiner voor elk van de drama’s ontwierp. Steiners oorspronkelijke ontwerpen van deze zegels zijn daarbij in kleur afgebeeld. Het eerste en het tweede drama zijn verschenen in deze reeks onder de titel Mysteriedrama’s I.

Uitvoering Wissen

uw winkelmand

Extra informatie

Gesamtausgabe

Druk

1

ISBN

9789060385111

Uitvoering

,

Pagina's

342

Voor-/nawoord

Jaartal

Vertaling

, ,

Vormgeving

Deze uitgave brengt de delen drie en vier uit een serie van vier voor het toneel geschreven stukken. De drama’s zijn elk op zichzelf te bezien, maar er loopt een dikke rode draad door een t/m vier. Er worden mensen ten tonele gevoerd die worstelen met hun lot, die zich aan weerstanden proberen te ontwikkelen; personages die als representanten kunnen worden gezien van onze problematische tijd. Het bijzondere is, dat de handelingen zich telkens op twee nivo’s afspelen; dat van het alledaagse leven enerzijds en dat van de spirituele wereld anderzijds. Wat dit laatste betreft, moet men bijvoorbeeld denken aan de werkingen van karma en reïncarnatie. Geenszins exclusief voor antroposofen, wel meer geëigend voor mensen die zich oriënteren op het spirituele. Het zijn geen vehikels voor het overdragen van leerstelligheden, het betreft drama op zich. Zie a.i. 94-01-259-8 voor de serieaanbieding en a.i. 93-41-156-1 voor de losse aanbieding van dl. 1.

M. Ploeger

Fragmenten en achtergrondartikelen

Loading...
Bij dit boek is geen aanvullende informatie beschikbaar.

Boeken rond hetzelfde thema