Tegelijk met zijn levensweg in zijn eigen woorden kan de lezer een eeuw later de oorsprong van de talrijk aanwezige concrete toepassingen van de antroposofie in de huidige samenleving leren kennen.
Met de levendige beschrijvingen van zijn jeugd en van zijn ontmoetingen met bekende en onbekende mensen, wilde Rudolf Steiner laten zien hoe het concrete leven hem hielp om tot zijn geestelijke inzichten te komen. Hij beschrijft daarnaast hoe hij door zijn helderziendheid tot existentiële vragen kwam en hoe hij als wetenschapsbeoefenaar boven de natuurwetenschap moest uitgaan. Voor wie geïnteresseerd is in de levensweg van een modern spiritueel leraar, is deze autobiografie van Rudolf Steiner een rijke bron.
Mijn levensweg laat zien hoezeer de ontwikkeling van de antroposofie samenhing met die van Rudolf Steiner en zijn tijd. De lezer leert niet alleen de spirituele binnenwereld van Rudolf Steiner kennen, maar ook vertegenwoordigers van het artistieke en wetenschappelijke leven in Wenen, Weimar en Berlijn.
De antroposofie is mede ontstaan uit Steiners ontmoetingen met hen. Hoe deze wisselwerking tussen zijn innerlijk streven en het uiterlijke leven dat hem omringde voor Rudolf Steiner tot een continu zich verdiepend leerproces is geworden, schetst historicus Christoph Lindenberg in zijn nawoord. Hans Stolp schreef speciaal voor deze nieuwe uitgave een uitgebreide inleiding, waarin hij met name ingaat op Steiners verhouding tot Christus.