menu

Behalve filosoof en onderzoeker van de geest was Rudolf Steiner ook kunstenaar. Zijn bekendste schepping is wel het zgn. eerste Goetheanum, een houten bouwwerk van kolossale afmetingen, waarin een synthese van architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst werd nagestreefd.

De voordrachten in dit boek hield Steiner in de tijd dat dit gebouw verrees. Steiner zag kunst als hét middel om de verzakelijkte, ontzielde wereld waarin wij leven weer een ziel te geven. Daarvoor is een nieuwe artistieke benadering nodig, die er niet op uit is om te verfraaien, maar om het innerlijk van de dingen zichtbaar te maken. Meer in het algemeen pleit Steiner ervoor kennis en  inzicht te verbinden met gevoel en inleving.

Door ons in te leven in kleuren, vormen en klanken, worden deze tot ‘vensters’ naar een wereld waar de schepping altijd verdergaat.

Uitvoering Wissen

Extra informatie

Gesamtausgabe

Druk

1

ISBN

9789060385364

Uitvoering

,

Pagina's

236

Voor-/nawoord

Jaartal

Vertaling

Vormgeving

Deel in de serie voorbeeldig consciëntieus opgezette Nederlandse vertalingen met gedetailleerde inleidingen en toelichtingen van een selectie van de belangrijkste werken van Rudolf Steiner (1861-1925), de grondlegger van de antroposofie. De veelzijdigheid van Steiner plaatste de redactie van deze serie voor een specifiek selectieprobleem. Over architectuur, beeldhouwkunst en euritmie zijn enerzijds zeer veel teksten van Steiner beschikbaar, anderzijds vergt het concept van de serie een beperking. De redactie heeft de creatieve oplossing gekozen door de belangrijkste teksten over de drie, intrinsiek met elkaar samenhangende werkgebieden in een band te verenigen en voor de toelichtingen vier Nederlandse deskundigen met elkaar te laten samenwerken. Het resultaat is wat men van deze serie kan verwachten: een prima inleiding in deze drie werkgebieden. Onmisbaar voor wie echt geïnteresseerd is, maar liever geen Duitse teksten leest; echter te zwaar voor wie een simpele inleiding in de antroposofie zoekt. Ruim een dozijn zwartwit- en zeven kleurenillustraties.

Dr. H.S. Verbrugh

Fragmenten en achtergrondartikelen

Loading...
Bij dit boek is geen aanvullende informatie beschikbaar.

Boeken rond hetzelfde thema