menu

‘Wie zich werkelijk verdiept in Steiners mysteriedrama’s, hoeft zijn boeken niet meer te lezen,’ aldus, vrij weergegeven, de auteur zelf.

Rudolf Steiner ‘ontving’ deze drama’s, hij bedacht ze niet. Ze tonen de spirituele ontwikkelingswegen van individuele personen in de setting van het volle leven.

Leef je als toeschouwer – of lezer – met hun lotgevallen mee, dan geeft je dat iets wat geen antroposofische studie zo rechtstreeks kan bieden: verdiepte levenservaring. Steiner heeft zijn drama’s eigenlijk nooit willen ‘uitleggen’ – kunst leg je niet uit. Maar hij heeft er in sommige voordrachten toch een verrassend licht op laten vallen.

De belangrijkste van deze voordrachten, met name de cyclus over de ‘geheimen van de drempel’ uit 1913, zijn nu in dit boek vertaald.

Uitvoering Wissen

Extra informatie

Gesamtausgabe

, ,

Druk

1

ISBN

9789060385845

Uitvoering

,

Pagina's

304

Jaartal

Voor-/nawoord

Vertaling

Vormgeving

Acht voordrachten die Steiner (1861-1925) hield in 1913, direct na de opvoering van zijn mysteriedrama ‘Het ontwaken der zielen’. Deze gaan over de innerlijke ontwikkelingsweg die voor elke ziel anders is, al naar gelang aard, karakter, temperament en andere omstandigheden. De wijze waarop de mens heen en weer kan gaan tussen de materiële en de geestelijke wereld, wat daarvoor nodig is en de ervaringen hiermee worden besproken. Een balans vinden tussen de ahrimanische en luciferische krachten. Ahriman is een meer geestelijk wezen en Lucifer een meer psychisch. Steiner schreef vier mysteriedrama’s die de spirituele ontwikkeling van een groep mensen verbeelden. Hiernaast is een drietal voordrachten opgenomen uit 1910 over het mysteriedrama ‘De poort van de inwijding’. Met inhoudsopgave, nawoord, aantekeningen en een samenvatting van de mysteriedrama’s. Enige kennis van de antroposofie is een voorwaarde om dit boek over de antroposofische scholingsweg en de mysteriedrama’s te kunnen begrijpen.

J.C. Brouwer

Fragmenten en achtergrondartikelen

Loading...
Een van mijn favoriete onderwerpen is Steiners beschrijving van wat meditatie is. Hij beschrijft mediteren als een tussentoestand, midden tussen innerlijk waarnemen en denken. Het mediteren is een soort innerlijk ademen, het heen en weer bewegen tussen het waarnemen van een idee of gedachte en het denken ervan.

Boeken rond hetzelfde thema