menu

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jana Loose

Redacteur

Mijn leestip

Loading...

Het was de schoonheid van het hiërogliefenschrift van het Oude Egypte en het intrigerende van die geheime taal die haar tot de studie van Egyptische taal- en letterkunde bracht. Na haar studie deed zij onderzoek bij de vakgroep Egyptologie aan de Rijksuniversiteit Leiden en werkte ze mee aan de vertaling en publicatie van Oudegyptische teksten over het leven na de dood. Daarnaast gaf ze cursussen Egyptische taal en cultuur aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Vanaf die tijd organiseert en begeleidt zij thematische Egyptereizen. Voor Ex Oriente Lux, een vereniging voor leden met belangstelling voor de culturen van het Oude Nabije Oosten, was zij hoofdredacteur van het archeologisch-historisch tijdschrift Phoenix. In die hoedanigheid was zij ook samensteller en redacteur van het boek De talen van het Oude Nabije Oosten.

Toen haar kinderen naar de vrijeschool gingen, ontmoette zij de antroposofie en ging zich erin verdiepen. Geleidelijk aan herkende zij overeenkomsten tussen wetenschappelijke inzichten uit haar vakgebied en de geesteswetenschappelijke inhoud. Ze besloot lid te worden van de Antroposofische Vereniging.

In 2002 werd ze als bestuurslid opgenomen in het landelijke bestuur, waar zij acht jaar verantwoordelijk was voor de portefeuille ‘Antroposofie en Wetenschap’. Haar redactionele vaardigheden heeft zij verder kunnen aanscherpen in de jaren dat zij als hoofdredacteur het tijdschrift Motief, het ledenorgaan van de Antroposofische Vereniging in Nederland, mocht verzorgen.

Toen die taak ten einde was, trad zij toe tot het bestuur van de Steiner Vertalingen waar zij in 2014 de taak van voorzitter op zich nam en daarbij ook de redactie van de jaarlijkse Nieuwsbrief.

Jana Loose is onlangs toegetreden tot het redactieteam van de Steiner Vertalingen na het overdragen van haar voorzitterschap aan Jeannette Boertien.