menu

Wie ben ik en waarom ben ik die ik ben? Het idee dat je er al eerder was, dat je (on)hebbelijkheden bij jou horen en dat ook je ontmoetingen geen toeval zijn, voelt voor steeds meer mensen als reëel.

Reïncarnatie? Maar wat er dan gebeurt tussen twee levens in, hoe het voorbije leven wordt verwerkt en het nieuwe wordt voorbereid, blijft toch een mysterie.

Op dat verborgen gebied werpt het spirituele onderzoek van Rudolf Steiner een onvermoed licht. De reis die de ziel na de dood doormaakt, voert haar in zekere zin tot aan de sterren. Op die weg moet veel worden afgelegd en gereinigd, voordat de ommekeer kan worden gemaakt en het kleed van het nieuwe leven kan worden geweven.

Uniek aan deze voordrachten is de nadruk op de laatste fase: de uiteindelijke afdaling van de ziel, het moment van de conceptie en bijzondere aspecten van de embryonale ontwikkeling. En dan, als het kind eenmaal geboren is, laat het met zijn grandioze ontwikkelingsstappen zien waar het vandaan komt. Hoe deze ‘bode van de geestelijke wereld’ te ontvangen en te begeleiden vormt het sluitstuk van Steiners beschouwingen.

Een boek voor ouders, opvoeders en ieder die zich vragen stelt over het leven.

Uitvoering Wissen

Extra informatie

Jaartal

Druk

2

ISBN

9789082999891

Pagina's

200

Uitvoering

,

Gesamtausgabe

, , , ,

Voor-/nawoord

,

Samenstelling

Vertaling

,

Vormgeving


Aan de hand van een vijftal voordrachten gehouden tussen 1915 en 1923 door Rudolf Steiner (1861-1925) wordt een licht geworpen op het stuk tussen dood en (weder)geboorte. De fasen die daarbij doorlopen worden – van het steeds verder verwijderd worden van het aardse leven tot aan het punt waarop er weer een verbinding wordt gemaakt met een mens op Aarde om terug te keren – worden uitgelicht en nader besproken. Hierbij wordt duidelijk dat het bij de opvoeding van het jonge kind vooral belangrijk is om datgene wat meegebracht is uit de geestelijke wereld tot uitdrukking te laten komen.

In een los hoofdstukje wordt nog een aantal bijzondere thema’s met betrekking tot dit onderwerp behandeld. Ook zijn diverse spreuken opgenomen die de verbinding met het geestelijke onderhouden. In het nawoord wordt een en ander toegelicht, bezien vanuit de huidige tijd. Met name door de inleidingen op de hoofdstukken en het nawoord een zeer toegankelijk boek voor een ieder die geïnteresseerd is in de antroposofische visie op het proces van het leven.

Het boek is voorzien van eindnoten, een literatuuroverzicht en een overzicht van het leven van Steiner, voorzien van enkele fotootjes.

Recensent: J.C. Brouwer

“We hebben net zozeer een woord nodig voor ‘ongeborenheid’ als we hebben voor ‘onsterfelijkheid’.” Daarmee opent de nieuwste publicatie in de reeks Werken en Voordrachten van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, getiteld ‘Uit de sterren – de lange weg naar een nieuwe geboorte’. De antroposofie gaat ervan uit dat de mens niet alleen voortleeft na de dood, maar er ook al was voor de geboorte. Dit boek werpt een bijzonder licht op de laatste stadia van het voorgeboortelijke leven en de uiteindelijke afdaling van de ziel in haar aardse lichaam.

Met deze uitgave slaat de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen een nieuwe weg in. Om het gedachtegoed van Rudolf Steiner ook voor de huidige en toekomstige generatie toegankelijk te maken en te houden is de vertaling, de inbedding van de voordrachten en de algehele presentatie sterk gemoderniseerd. Nieuw zijn bijvoorbeeld de aanvullingen over bijzondere thema’s uit Rudolf Steiners werk, en de luchtige opmaak met uitgelichte citaten. Ook is er een uitgebreid nawoord en gevat het boek enkele spreuken en gebeden voor (aanstaande) ouders en kinderen. Wie wel eens teksten van Steiner heeft gelezen, weet dat dat soms best pittig kan zijn. De aantrekkelijke vormgeving van dit boek nodigt echter uit tot lezen, en de citaten prikkelen – als een soort teasers – je nieuwsgierigheid.

Fragmenten en achtergrondartikelen

Loading...
Toen de redactie van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen mij vroeg om bij dit boek een nawoord te schrijven, hoefde ik niet lang na te denken, want de wereld van de ‘ongeborenen’ gaat mij aan het hart, vooral de tijd vóór en rond de conceptie.
‘We hebben net zozeer een woord nodig voor “ongeborenheid” als voor “onsterfelijkheid” wanneer we het over de mensenziel hebben.’ Deze zin raakt de kern van de voordrachten in het net verschenen boek Uit de sterren.
Vanuit het perspectief van het karma zoekt Jaap van de Weg als schrijver, spreker en cursusleider naar verdiepende gezichtspunten. We gaan met hem in gesprek over de thema’s in het allernieuwste boek van de Steiner Vertalingen, Uit de sterren.

Boeken rond hetzelfde thema

Andere suggesties…