menu

Leeswijzer Eerste kennismaking

Loading...

Steun ons

Berichtenservice

Rudolf Steiner heeft zijn levensvisie en spirituele inzichten verwoord in een groot aantal boeken en in honderden voordrachten. In zijn boeken richtte Steiner zich tot een algemeen publiek; deze geschreven werken zijn dus toegankelijk voor lezers die de antroposofie nog niet kennen. Daarnaast omvat Steiners nalatenschap zo’n 300 bundels met gestenografeerde lezingen.

Deze ‘voordrachten’ – zo genoemd omdat Steiner nooit van papier voorlas maar altijd vrij sprak – waren voor het merendeel gericht tot leden van de antroposofische vereniging, dus tot een publiek dat al min of meer bekend was met Steiners wereldbeeld. Toch leent ook een aantal van die voordrachten zich voor een eerste kennismaking. Overigens bevat elk van onze boeken een toelichting, meestal in de vorm van een nawoord, door een eigentijdse kenner van Steiners werk. Onze aanraders aan nieuwe lezers:

 

  • De weg tot inzicht in hogere werelden

Hét boek over spirituele ontwikkeling in het dagelijks leven, maar ook over diepgaande ervaringen op de weg tot inwijding.

 

  • Theosofie – Essentie van het mens-zijn

Een schets van de spirituele wetenschap in kraakheldere zinnen die eigenlijk al meditatiestof zijn.

 

  • De wetenschap van de geheimen der ziel – Herkomst en bestemming van de mens

Steiner beschouwde dit boek als een standaardwerk over de esoterische wetenschap. Het biedt naast een unieke en uitvoerige beschrijving van de evolutie van mens en aarde ook praktische aanwijzingen voor innerlijke ontwikkeling.

 

  • Meditatie

Onder deze titel zijn drie kleinere publicaties van Steiner samengevat: Een weg naar zelfkennis, De drempel van de geestelijke wereld en Imaginatie, inspiratie, intuïtie.

 

  • Metamorfosen van de ziel

In deze voordrachten beschrijft Steiner de verschillende lagen van de ziel met een uitvoerigheid die uniek is in zijn werk. Over onze innerlijke struikelblokken én onvermoede krachten.

 

  • Het bewustzijn van de ingewijde – Juiste en onjuiste wegen van het geestelijk onderzoek

Voordrachten voor een algemeen publiek, waarin Steiner niet alleen de principiële voorwaarden voor spirituele kennis uiteenzet, maar ook onvermoede relaties tussen de aardse en de kosmische wereld in beeld brengt.